The Tendencies in the Formation of Gender-marked Nouns - Rottenbornová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce si klade za cíl poskytnout popis tendencí při tvorbě genderově příznakových podstatných jmen se zaměřením na pojmenování lidských profesí v angličtině. První část se věnuje možnostem, které anglická morfologie nabízí při tvorbě genderově zabarvených výrazů a shrnuje současné tendence při vyjadřování genderu na základě dostupné literatury. Tato pasáž se zabývá podrobnou analýzou slovotvorných procesů, zejména lexikalizovaných kompozit a sufixačních výrazů. Druhá část prezentuje výsledky analýzy založené na vyhledávacím programu Google N-Gram Viewer, jenž pracuje s databází Google Books. Blíže se zabývá frekvencí výskytu maskulinních a femininních tvarů u kompetitivních forem nelexikalizovaných kompozit. Práce je doplněna tabulkami, grafy a studiemi zajímavých případů.
The Tendencies in the Formation of Gender-marked Nouns
Keywords: gender; značení genderu; korpusová analýza; kompetitivní formy; gender; gender markers; corpus analysis; competitive forms