Analýza barokního textu - Blažková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce navazuje na bakalářskou práci, jejímž tématem byla hláskoslovná analýza tří vybraných kázání Daniela Nitsche ze souboru Berla královská Jezu Krista (1709) a cílem zhodnocení jazykové úrovně po stránce hláskoslovné. Tématem diplomové práce je analýza morfologických jevů Nitschova kázání Já hlas volajícího na poušti. V tvarosloví budou sledovány především vybrané příznakové jevy, v další fázi analýzy by bylo možno zaměřit se na kompozici kázání a jevy stylistické. Práce je rozdělena do dvou částí ? teoretické a výzkumné. Teoretická část je zaměřena na život a dílo Daniela Nitsche, stručnou charakteristiku a zařazení autora do barokního období, barokní češtinu, vývoj gramatik na pomezí humanismu a baroka, v nich se odrážející stav češtiny a také na pravopisnou kodifikaci humanistické češtiny. Část výzkumná se zabývá tvaroslovnou analýzou konkrétního kázání a statistickým vyjádřením počtu hledaných jevů. Cílem analýzy je zjistit stav českého jazyka na počátku 18. století na základě excerpovaných a grafických údajů.
A Linguistic Analysis of the Baroque Text
Keywords: Baroko; kázání; analýza; hláskosloví; morfologie; humanistická čeština; Baroque; preachment; analysis; phonology; morphology; humanism Czech