Zdravotní rizika při manipulaci s materiály obsahující azbest - Klimková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Nakládání s výrobky s obsahem azbestu se v současné době v naší republice omezuje na práce, které jsou spojeny s likvidací výrobků, materiálů a staveb s obsahem azbestu, případně se jedná o práce výzkumného charakteru, při kterých je předmětem výzkumu vláknitá forma nerostů. Důvodem omezení nakládání s materiály obsahující azbest jsou zdravotní rizika, neboť všechny druhy azbestu jsou karcinogeny kategorie 1. Onemocnění, která se manifestují při vdechování azbestových vláken podléhají ohlašovací povinnosti. Data nemocných, včetně průběhu onemocnění se zpracovávají a archivují ve Státní zdravotním ústavu v Praze. Cílem této práce bylo zmapovat vědomí populace o nebezpečnosti azbestu a zjistit základní informace o lidech, kteří měli onemocnění způsobené azbestovým prachem -tj. prodělali mezoteliom pleury. Práce formou kvantitativního výzkumu sumarizuje informace o hlášení nemocí z azbestu, které jsou archivovány ve SZÚ Praha, v průběhu let 1970-2010 a zmapuje vědomí populace o nebezpečnosti azbestu. Práce lze rozdělit na dvě části. V první části jsou zpracovány údaje ze sběru dat, ve druhé části jsou využita data SZÚ Praha. Pro první část byly stanoveny dvě hypotézy: Hypotéza H1: Veřejnost si uvědomuje v jakých materiálech je obsažen azbest. Hypotéza H2: Veřejnost si je vědoma negativních účinků azbestu na zdraví člověka. Obě hypotézy byly potvrzeny. Pro druhou část byly stanoveny tři hypotézy: Hypotéza H3:Doba latence od první expozice do rozvoje mezoteliomu nebývá kratší než 20 let. Hypotéza H4: Ke vzniku mezoteliomu pleury a peritonea dochází nejčastěji ve věkové skupině 60-69 let. Hypotéza H5:Kuřáctví negativně ovlivňuje průběh onemocnění z azbestu. Hypotézy H3 a H4 byly potvrzeny. Hypotézu H5 nelze vyvrátit ani potvrdit. I když kuřáků, kteří onemocněli mezotelionem bylo mezi nahlášenými pacienty více, nelze konstatovat, že průběh onemocnění z azbestu negativně ovlivňuje kouření. Pro potvrzení této hypotézy, která je dle laterálních údajů pravdivá, je nutný větší soubor dat. Výsledky provedeného výzkumu potvrdily, že doba expozice k azbestovým vláknům neovlivňuje vznik onemocnění. Výsledky výzkumu lze využít pro další výzkum v této oblasti.
Health risks related to occupational exposure to asbestos
Keywords: Azbest; ochrana zaměstnanců; zdravotní rizika; mezoteliom pleury a peritonea; Asbestos; staff protection; health risks; mesothelioma of pleura and peritoneum