Kvalita života s ohledem na pohyb a zdraví u pubescentů na Prachaticku. - Horová, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2013)
V bakalářské práci se zabývám kvalitou života u pubescentů s ohledem na zdraví, volný čas, pohyb a média na Prachaticku. V teoretické části mapuji pubescenta jako osobnost. Pohyb, zdraví a volnočasové aktivity, které jsou typické pro dospívající období. Fyzické i psychické zvláštnosti pubescenta. Charakterizuji volný čas obecně i s konkrétním využitím u dospívajícího. Dále se zabývám mládeží, sportem, inaktivitou. Okolím, které působí na dospívajícího. Zabývám se hlavně charakteristikou pubescenta, pojetím kvality života a vlivem sportovních aktivit na pubescenta. Na Prachaticku mapuji volnočasové sportovní aktivity, které mají příznivý i nepříznivý vliv na zdraví pubescentů. V praktické části byla využita metoda standardizovaného dotazníku ComQol 1997 ? přeloženého a upraveného pro účel této bakalářské práce. Hlavním cílem bylo monitorování žáků základních škol v Prachaticích. Zaměřilo se přímo na studenty 7. - 9. tříd základní školy. V této části jsme se zaměřili na život pubescentů s ohledem na zdraví, volný čas, pohyb a média. Snaha byla se o posouzení volnočasových aktivit na zdraví a pohyb dospívajících na Prachaticku. Vytyčené výzkumné předpoklady, byly zjišťovány v praktické části za pomoci výpovědí respondentů ze základních škol, a osmiletého gymnázia v Prachaticích. Předpokládaný počet všech výpovědí činil 500 dotazníků. Konečné číslo bylo 400 dotazníků. Z toho bylo 160 chlapců a 240 dívek. Z celkového výzkumu bylo zjištěno, že se více jak 80% dotázaných cítí zdráva, aniž by důkladněji znali svůj zdravotní stav, tím se potvrdila první hypotéza. Z výzkumu vyplývá, že se více než 60% dospívajících zabývá médii a to v průměru 3 ? 6 hodin denně. Z výpovědí je zřejmý předpoklad třetí, který se nepotvrdil, jelikož se více jak 50% dotázaných zabývá volnočasovou pohybovou aktivitou.
Quality of Life with Regard to the Movement and Adolescent Health in the Prachatice Region.
Keywords: dospívání; kvalita života; zdraví; volnočasové aktivity; média; pohyb; adolescence; quality of life; health; leisure; media; movement