Výcvik služebních psů Policie České republiky určených k vyhledávání zbraní a střeliva a jejich uplatnění při ochraně obyvatelstva - Wawreyn, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2010)
V této práci jsou popsána základní plemena služebních psů využívaných v současnosti Policií České republiky, rozdělení psů podle jejich povahových a fyziologických rysů a je zde zpracována současná literatura a předpisy, které řeší otázku výcviku služebních psů. V práci jsou shromážděna data z 8 krajských ředitelství Policie České republiky o počtech služebních psů určených k vyhledávání zbraní a střeliva, jejich rozdělení podle plemen a o počtu nasazení služebních psů v praxi v letech 2007, 2008 a do III. čtvrtletí roku 2009. Všechny uvedené informace jsou v práci dále zpracovány s cílem zpracovat metodiku výcviku služebních psů určených pro vyhledávání zbraní a střeliva a stanovit standarty k posuzování vhodnosti konkrétních jedinců k výcviku na vyhledávání zbraní a střeliva a jejich následnému využití v praxi. Na základě získaných údajů byla v práci vypracována metodika výcviku služebních psů na vyhledávání zbraní a střeliva. Při vypracování metodiky bylo zjištěno, že i přes skutečnost, že je vypracovaná univerzální metodika výcviku, je zapotřebí ke každému psu přistupovat individuálně s ohledem na jeho fyzické a psychické vlastnosti. Dále byly stanoveny standarty k posuzování vhodnosti konkrétních jedinců k výcviku na vyhledávání zbraní a střeliva a jejich následnému využití v praxi. Tato práce může být využita v praxi jako metodika výcviku služebních psů k vyhledávání zbraní a střeliva ve výcvikových střediscích Policie České republiky a v jednotlivých Skupinách služební kynologie Policie České republiky a následné využití vycvičených psů v praxi při ochraně obyvatelstva.
Training of dogs of the Police of the Czech Republic, intended for guns and ammunition search, and their utilization for protection of citizens
Keywords: Policie České republiky; služební pes; vyhledávání zbraní a střeliva; metodika výcviku; Police of the Czech Republic; work dog; guns and ammunition search; methodology of training