Dopad nefrostomií na úroveň života nemocného - Táborská, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce popisuje problematiku dopadu nefrostomie na úroveň života nemocného. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zabývá především zavedenou nefrostomií a ošetřovatelskou péči o pacienty se zavedenou nefrostomií. Podstatou teoretické části bylo popsat, jakým způsobem a do jakých oblastí běžného života zasahuje zavedení nefrostomie. Empirická část bakalářské práce je zpracována pomocí kvalitativního výzkumu, ke kterému byly stanoveny dva cíle a čtyři výzkumné otázky. První cíl výzkumného šetření zjišťoval, jaký je dopad nefrostomie na životní komfort nemocného. K tomuto cíli se pojí první výzkumná otázka, která zjišťovala, jak ovlivňuje zavedená nefrostomie běžné denní aktivity nemocného. Druhá výzkumná otázka prvního cíle se tázala, jaké změny nastávají v životě nemocného po zavedení nefrotomie. Druhý stanovený cíl zjišťoval, s jakou problematikou ošetřovatelské péče o nefrostomie se nemocný potýká. K dosažení druhého cíle byla stanovena třetí a čtvrtá výzkumná otázka. Třetí výzkumná otázka se tázala, s jakou problematikou se nemocný potýká při ošetřování nefrostomie. Čtvrtá výzkumná otázka se soustředila na komplikace, které se mohou vyskytnout při ošetřování nefrostomie. Data ke zpracování výzkumného šetření, byla sbírána prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru od šesti pacientů, kteří měli dlouhodobě zavedenou nefrostomii. Získaná data byla následně zpracována, kategorizována a vyhodnocena. Výsledky výzkumného šetření mimo jiné odhalily nedostatečnou edukaci zdravotnického personálu v oblasti informovanosti pacientů o zavedených nefrostomiích. Na základě této skutečnosti bylo vytvořeno doporučení pro všeobecné a praktické sestry, které obsahuje v bodech nejdůležitější informace, které by měl pacient od sester získat.
The impact of nephrostomy to the standards of the life of the patient
Keywords: nefrostomie; kvalita života; ošetřovatelská péče; onemocnění močového systému; pacient; nephrostomy; quality of life; nursing care; urinary system diseases; patient