Zjišťování výskytu vadného držení těla dětí předškolního věku v mateřské škole U Pramene v Českých Budějovicích - Janošová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2013)
V bakalářské práci je zjišťován výskyt vadného držení těla předškolních dětí v mateřské školce na periferii Českých Budějovic, náhodně byla vybrána mateřská škola U Pramene. Výzkum byl prováděn u 27 dětí ve věku od 4 do 6 let metodou Matthiasova testu. Výsledek byl zpracován do tabulek a grafů se zaměřením na intersexuální i věkové rozdíly. Držení těla u dětí v MŠ U Pramene bylo porovnáno s MŠ Pražská a MŠ Větrná, kde probíhal stejný výzkum. Celkem bylo tedy testováno 77 dětí. Jádrem práce je výzkum, doplněný dotazníkovým šetřením zaměřeným na pravidelnou pohybovou aktivitu ve volném čase předškolních dětí. Práce je podpořena teoretickou části o vývoji v předškolním věku, všeobecnou problematikou o správném a vadném držením těla. Zároveň jsou v práci uvedeny některé metody zjišťování správného držení těla.
The pre-school children´s faulty posture detection in nursery school U Pramene in České Budějovice
Keywords: předškolní věk; vadné držení těla; Matthiasův test; metody hodnocení držení těla; testování; pre-school age; faulty posture; Matthias´test; methods of assessing posture; testing