Přechylování názvů povolání v současné francouzštině - Janoušková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou přechylování názvů povolání v současné francouzštině. Teoretická práce se věnuje vývoji feminismu nejen ve Francouzské republice, genderovou problematikou zejména ve vztahu k jazyku a jazykovou politikou Francie. Dále se zaměřuje na slovotvorné možnosti současné francouzštiny pro odvozování tvarů ženského rodu od jmen označujících povolání, funkce, tituly a hodnosti. Část práce je též věnována situaci ve vybraných frankofonních zemích. Cílem praktické části je posoudit vztah mezi politickými požadavky Francouzské republiky a skutečným užíváním jazyka na základě korpusové analýzy provedené v databázi Frantext a internetovém vyhledávači Google.
Feminization of the names of professions in the contemporary French
Keywords: feminismus; gender; povolání; funkce; tituly; hodnosti; slovotvorba; přechylování; ženský rod; jazyková politika; Francie; frankofonní země; feminism; gender; occupations; functions; degrees; ranks; word-formation; feminisation; feminine; language policies; France; francophone countries