Činnost integrovaného záchranného systému při povodních v obci s rozšířenou působností Vodňany - Dušková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním tématem bakalářské práce jsou povodně v roce 2002 a 2013 na celém zasaženém území České republiky a také v obci s rozšířenou působností Vodňany. Zhodnocena byla především činnost příslušných orgánu a obyvatelstva se zaměřením na rozsah evakuace a postup základních i ostatních složek integrovaného záchranného systému. Teoretická část začíná vymezením pro toto téma důležitou legislativou, která je zde základním pilířem. Dále se v této části nachází popis integrovaného záchranného systému, povodňových orgánů a jednotlivých opatření před vznikem a během povodně. Nechybí zde ani jednoduché vysvětlení pojmu "evakuace" a mezi poslední kapitoly teoretické části patří povodně v roce 2002, 2013 a povodňové situace v Evropě v roce 2021, jelikož v každém státě se intenzita povodní, jejich následky, průběh, ale také postup záchranných složek a přístup obyvatelstva liší více, či méně. Scénář není vždy stejný a je důležité vědět, jak si ostatní státy s živelní pohromou takového rozsahu poradí. Praktická část byla zaměřena na podrobně rozpracovaný popis obsahu Digitálního povodňového plánu města Vodňany, rozepsání a posouzení činností zainteresovaných orgánů a integrovaného záchranného systému při povodních v roce 2002 a 2013 ve Vodňanech a zjištění znalostí a připravenosti obyvatelstva Vodňan na téma povodně ve formě dotazníkového šetření. Výsledky tohoto šetření byly rozpracovány do grafů. Na základě získaných poznatků lze konstatovat, že existují patrné nedostatky ve znalosti občanů Vodňan na téma povodně.
The activity of the integrated rescue system during floods in a village with extended powers Vodňany
Keywords: integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; povodeň; záplavové území; povodňový plán; evakuace; Vodňany; integrated rescue system; extraordinary event; flood; floodplains; flood plan; evacuation; Vodňany