Využití molekulárních markerů pro studium genetické diverzity šlechtitelských materiálů řepky - Čížková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřená na použití metody ISSR pro studium genetické diverzity řepky olejné (Brassica napus L.). Celkem bylo hodnoceno 180 genotypů. Jako vstupní materiál byly použity zmražené listy řepky tří šlechtitelských stanic: 1/ Šlechtitelská stanice Selgen a.s., 2/ OSEVA PRO s.r.o. a 3/ Šlechtitelská stanice Slapy u Tábora. Izolace DNA byla provedena metodou CTAB podle Williamse modifikovanou pro řepku. Pro metodu ISSR byly vybrány 4 UBC primery, které vykazovaly vysokou variabilitu a stabilitu. Analýza probíhala pomocí gelové elektroforézy. V práci je rovněž zahrnuto porovnání gelové a čipové elektroforézy. Výsledkem práce jsou matice podobnosti mezi jednotlivými odrůdami, které byly poskytnuty zpět šlechtitelům jako podklad pro další šlechtění.
Use of molecular markers for studying genetic diversity of breeding materials of rapeseed
Keywords: Brassica napus; metoda ISSR; UBC primer; Brassica napus; ISSR method; UBC primers