Vliv vybraných faktorů na plodnost u stáda šumavské ovce - Nováková, Iva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv vybraných faktorů na plodnost u stáda plemene šumavská ovce. Těmito faktory byl věk ovcí, jejich výživa a vliv stresu na plodnost ovcí. Pro zpracování dat a provedení kompletní analýzy byl vybrán chov šumavských ovcí na Michlově Huti. Tento chov byl nejprve představen, poté statisticky popsán z hlediska plodnosti ovcí a v následující části diplomové práce byla provedena vlastní analýza jednotlivých faktorů. Ze zjištěných výsledků byly vyvozeny závěry a doporučení pro chovatelskou veřejnost. Důvodem pro výběr tohoto tématu byl zvyšující se zájem chovatelů o ekonomiku chovu a s tím související různé možnosti zvýšení plodnosti ovcí.
Influence of The Chosen Factors on Fertility in Herd of Sumava Sheep
Keywords: chov ovcí; šumavská ovce; reprodukce ovcí; plodnost ovcí; faktory; sheep farming; sumava sheep; sheep reproduction; sheep fertility; factors