Proměny panelových sídlišť po roce 1989 - Kupcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá proměnami panelových sídlišť po roce 1989. Teoretická část přináší srovnání vývoje panelových sídlišti v západních a východních zemích Evropy v průběhu druhé poloviny 20. století. Zároveň nadále klade největší důraz na rozvoj československých panelových sídlišť a jejich jednotlivá specifika v průběhu čtyřiceti let reálného socialismu. Druhá část teoretické práce se následně zabývá proměnami panelového sídliště po roce 1989 po stránce architektonické, urbanistické, sociologické a okrajově také ekonomické nebo kulturní. Dále jsou v práci uvedeny současné trendy ve vývoji panelových sídlišť v posledních dvaceti letech. V empirické části je blíže charakterizováno menší panelové sídliště nacházející se v Táboře, na němž jsou zachyceny proměny jeho vývoje po roce 1989 z hlediska sociologického, okrajově také architektonického. Stěžejní část práce tvoří kvalitativní výzkum, který popisuje panelové sídliště tak, jak jej v dějinných proměnách vnímají jeho obyvatelé z řad seniorů. Výzkum odpovídá především na proměnu sídlištních vztahů a na otázky současné bezpečnosti na sídlišti a revitalizační zásahy.
Transformations of socialist blocks of flats after 1989
Keywords: panelová sídliště; proměny; 1989; Tábor; Pražské sídliště; panel housing estates; transformations; 1989; Tábor; Pražské sídliště