Problematika povinného a nepovinného očkování dětí - Doležalová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Současný stav: Vakcinace je nedílnou součástí prevence infekčních onemocnění. V České republice se v současnosti povinně očkuje proti devíti infekčním nemocem. Mezi činnosti dětské sestry patří nejen správná příprava a podání vakcíny dítěti, ale i edukace rodičů a dětí o očkování. Cílem práce: Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, jaké znalosti mají rodiče o systému očkování dětí, popsat zkušenosti sester s přístupem rodičů k očkování jejich dětí a stanovit povinnosti dětské sestry při přípravě a aplikaci očkovací látky dětem. Metodika práce: Pro výzkumné šetření byla zvolena kombinovaná kvalitativně-kvantitativní metoda. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí nestandardizovaných dotazníků. Dotazníky byly rozdány rodičům v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD) a dále byly dostupné na sociálních platformách sdružující rodiče. V rámci dotazníkového šetření bylo získáno a následně zpracováno 152 dotazníků. Kvalitativní část studie byla realizována technikou polostrukturovaných rozhovorů se sestrami u praktického lékaře pro děti a dorost. Velikost výzkumného souboru byla dána teoretickou saturací dat. Celkem bylo provedeno deset rozhovorů se sestrami ve vybraných ordinacích PLDD v Českých Budějovicích a Dačicích. Výběr informantů a respondentů byl záměrný. Výsledky: Z kvantitativní části výzkumného šetření vyplynulo, že znalost rodičů o systému očkování dětí v ČR statisticky významně souvisí s jejich vzděláním (p<0,001) a počtem jejich dětí (p = 0,006). Čím vyšší vzdělání rodičů a počet dětí, tím vyšší jejich znalost. Souvislost znalostí s věkem respondentů nebyla prokázána (p=0,197). Kvalitativní výzkumné šetření potvrdilo, že sestry mají dostatečné znalosti o jejich povinnostech při očkování dětí. Zkušenosti sester, s přístupem rodičů k očkování jejich dětí, jsou takové, že většina rodičů s očkováním souhlasí. Mezi jejich důvody řadí zdraví jejich dítěte a fakt, že rodiče nechtějí řešit komplikace ve starším věku dítěte (nemožnost navštěvovat předškolní zařízení, letní tábory aj.). Dle zkušeností sester mezi důvody rodičů, kteří nechtějí udělit souhlas s očkováním jejich dětí, patří strach z vedlejších nežádoucích účinků po očkování a jejich celkové odmítání autorit. Závěr a doporučení pro praxi: V dnešní době je očkování dětí ve společnosti velmi diskutované téma. Proto je edukace rodičů o očkování v primární preventivní péči sestrou a lékařem velmi důležitá. Nedílnou součástí edukace rodičů v primární péči sestrou a lékařem je vyvrácení všech nepravdivých informací o očkování a sdělování jen pravdivých faktů.
Issues of mandatory and voluntary vaccination in children
Keywords: dětská sestra; dítě; očkování; povinnosti dětské sestry; rodiče; paediatric nurse; child; vaccination; duties of the paediatric nurse; parents