Toho času velikej strach v zemi byl. Morava v tureckém ohrožení (1605-1683) - Kučerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem této práce je především rekonstrukce obrazu Turka, který se utvářel v očích měšťanů jihomoravských měst a městeček bezprostředně ohrožených tureckým nebezpečím během tureckých vpádů na Moravu v letech 1605, 1663 a 1683. Dále se věnuje průběhu expanze Osmanské říše do střední Evropy, jednotlivým vpádům a škodám na panstvích Mikulov, Uherský Brod, Strážnice, Hodonín a Napajedla, organizaci obrany moravského území proti tureckému nepříteli a v neposlední řadě i křtům zajatých Turků jako jednomu ze způsobů vyrovnání se s tureckým ohrožením.
It was a great fear in land that time. Moravia in danger of Turks (1605-1683)
Keywords: Obraz Turka; turecké vpády; Morava; křty turků; Image of the Turk; Ottoman invasions; Moravia; baptizing of Turks