Zhodnocení stavu litorální vegetace nádrží po těžbě štěrkopísku veselské soustavy - Novák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2007)
Pískovny, které vznikaly především v okolí řeky Lužnice a v jejím blízkém okolí od 50. let na Třeboňsku, dnes tvoří významný prvek Třeboňské pánve. Tématem mé bakalářské práce je zhodnocení stavu litorální vegetace nádrží po těžbě štěrkopísku veselské soustavy. Terénní sledování bylo prováděno v období od začátku července do poloviny září roku 2006 na veselské soustavě pískoven, která se skládá z pěti oddělených štěrkopískových jezer. Na březích všech pískoven byly umisťovány fytocenologické snímky, které zachycovaly litorální vegetaci a prostředí, v němž se tato vegetace nachází a míru ovlivnění vegetace člověkem. Celkem jsem umístil na této soustavě 74 fytocenologických snímků. Na těchto snímcích jsem evidoval 137 rostlinných druhů, z nichž bylo 115 bylin a 22 dřevin. Dále jsem na nich nalezl dva silně ohrožené druhy - bazanovec kytkokvětý (Lysimachia thyrsiflora) a plavuňku zaplavovanou (Lycopodiella inundata). Na sledovaných pískovnách jsem zaznamenal 51 mokřadních druhů a 20 ruderálních druhů.
IMPACT ASSESSMENT OF LITTORAL VEGETATION CONDITIONS OF BASIN OF VESELÍ SYSTEM ALTER GRAVEL - SAND EXTRACTION
Keywords: pískovna; litorální vegetace; fytocenologický snímek; sand-pit; littorla vegetation; phytosociological relevés