Schwyzerdütsch. Grundlegende Beschreibung ausgewählter Varietäten des schweizerdeutschen Dialektes und die Frage nach ihrer Verschriftlichung - Záhoříková, Markéta Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části se práce zabývá problematikou spojenou se švýcarským dialektem a jeho třemi vybranými variantami. Popisuje obecné znaky švýcarského nářečí, a poté se zaměřuje již na typické znaky každé z vybraných variant. Další kapitola se věnuje švýcarskému dialektu v průběhu času a v poslední kapitole teoretické části jsou popsány dvě tendence, které se používají k písemnému vyjádření dialektu. V druhé, praktické části práce jsou analyzovány autentické texty. Jde o báseň a SMS zprávy, ve třech typech nářečí.
Schwyzerdütsch. Basic description of selected varieties of Schwyzerdütsch and the question of their correct writing
Keywords: dialekt; varianta dialektu; znaky dialektu; izoglosa; autentické texty; dialect; variety of a dialect; characteristic of a dialect; isogloss; authentic texts