Vliv užití separované hovězí kejdy jako plastického organického steliva na čistotu povrchu těla a etologické projevy ustájených krav a vybrané parametry stájového prostředí - Pálka, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
Pokus proběhl ve zděných objektech pro chov dojnic. Ustájení bylo řešeno jako volné boxové s podestýlkou ze separované hovězí kejdy a s roštovou hnojnou chodbou. Cílem práce bylo posoudit vhodnost použití separované kejdy jako plastické podestýlky z hlediska čistoty povrchu těla, welfare a mikroklima stáje. Nebyl zjištěn, žádný negativní dopad na ustájené dojnice.
Influence of application separated cattle slurry as plastic bedding on the cleanness of body surface and ethological display stabled cows and selected parameters of stable’s environment.
Keywords: Dojnice; separovaná kejda; plastická podestýlka; welfare; Dairy cow; separate of cattle slury; plastic litter; welfare; monitoring