Ovládání aplikací hlasem - Ostrý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
V dnešní době je kladen stále větší důraz na alternativní komunikaci s počítačem. Ovládání hlasem je asi nejsnadnější cestou, jak počítač ovládat, pro ty, kteří k tomu nejsou jaksi vybaveni. Slovem vybaveni jsou míněny skupiny lidí, pro které je klasická komunikace s počítači nevhodná. Asi nejhlavnějšími skupinami jsou tělesně a duševně postižení, děti a staří lidé. U tělesně postižených a starých lidí problém spočívá v tělesných handicapech, jako je slepota, či problém s končetinami. U dětí a duševně postižených je problém ve složitosti ovládání. Ovládání hlasem je v dnešní době už technicky možné, ale stále se neobjevuje větší zájem o tuto problematiku. Bylo by proto výhodné začít s výukou této problematiky na základních školách a pomoci rozšířit zájem o tuto problematiku.
Computer voice control
Keywords: Rozpoznání řeči; ovládání hlasem; implementace češtiny; Imagine Logo; Speech recognition; voice control; implementation czech; Imagine Logo