Die Übersetzung tschechischer Speisekarten ins Deutsche. Eine translatologische Analyse - Nováková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na specifický textový druh jídelní lístek a jeho překlad z češtiny do němčiny. Práce je rozdělena do dvou částí. První část se věnuje teoretickému rozboru textového druhu jídelních lístků a je zde popsána struktura jídelního lístku. Druhá část práce se zaměřuje na důkladnou analýzu překladu 40 jídelních lístků z výchozího českého do cílového německého jazyka. Zde je práce orientována na jazykovou a textově lingvistickou stránku překladu čtyřiceti jídelních lístků. Výsledné poznatky jsou přehledně zpracovány do grafů a tabulek.
THE TRANSLATION OF MENUS FROM CZECH TO GERMAN. THE ANALYSIS OF TRANSLATION
Keywords: jídelní lístek; překlad; menu; translation