Potřeby, postoje a zájmy seniorů ve vztahu k ICT - Svojtková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá vysvětlením pojmů týkajících se stáří a jeho proměnou, které jej doprovází. Práce vymezuje užší definování postojů, potřeb a zájmů seniorů ve vztahu k informační a komunikační technologii. Ke zkvalitnění života a životního stylu seniorů předkládám využití ICT, která napomáhá k znovu začlenění seniorů do společnosti. Představuji aktuální trendy v ICT, které mohou využívat senioři a jsou k dispozici na našem trhu. Současně uvádím ukázky portálů, počítačových kurzů a projektů, které mají za hlavní náplň odstranit digitální propast a informační negramotnost, která se vyskytuje u seniorů. Své úsudky opírám o vlastní zkušenosti z praxe pomocné asistentky v projektu: ''KLIKNĚTE PRAVÝM, DĚDO!''.
Needs, Attitude and Interests Towards to ICT of Senior Citizen.
Keywords: aktivní stáří/ digitální propast/ informační gramotnost/ informační a komunikační technologie/ potřeby; postoje a zájmy seniorů k informační a komunikační technologii (dále jen ICT)/ senior/ stáříú vzdělávací aktivity pro seniory v rámci informační a komunikační technologii.; Active Age/ Digital Divide/ Information Knowledge/ Information and Communications Technology (ICT)/ Needs/ Attitude and Interests Towards to ICT of Senior Citizen/Senior Citizens/ Age/ Education Courses for Retired Citizens in the structure of ICT.