Haptický model - Svoboda, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je zpracována v teoreticko-praktické formě. Teoretická část se zabývá pochopením a funkčností gotických obrazů v souvislosti se středověkou mentalitou. Dále nastiňuje provázanost uměleckých proudů v Evropě a v Čechách. Jsou zmíněny nejdůležitější historické pohnutky a nejdůležitější dochované nástěnné a deskové malby v Českých zemích. Práce se také zabývá samostatným námětem madon a jejich významem pro středověkou společnost. V navazující části teoretické práce je analyzován deskový obraz Vyšebrodské madony v souvislosti s jeho umístěním v cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě. S ohledem na praktickou část je zmíněna problematika vnímání uměleckých děl lidmi se zrakovým postižením a jejich vhodných kompenzačních pomůcek včetně haptických modelů primárně určených nevidomým a slabozrakým. Cílem praktické práce je přenesení deskové malby zobrazující Vyšebrodskou madonu do reliéfu tak, aby splňoval požadavky kompenzační pomůcky.
Haptic model for the blind and partialy sighted according to the image of the Madonna of Vyšší Brod
Haptický model pro nevidomé a slabozraké podle obrazu Madony z Vyššího Brodu
Keywords: madona; Madona vyšebrodská; Vyšší brod; cisterciácký klášter; Panna Marie; gotický umělec; madona; The Madonna of Vyšebrod; Higher Ford; Cistercian Monastery; Virgin Mary; Gothic artist