Systém financování zdravotnictví České republiky a Německa - Urbanová, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavní cíl této práce je srovnání systému financování zdravotnictví v České republice a Německu. Oba státy se snaží najít takový systém financování, který by na jedné straně zabezpečil základní zdravotní péči všem a zároveň by nezvyšoval výdaje na ni. Najít takový způsob financování ovšem není lehký úkol a proto se systémy neustále vyvíjejí. Oba státy jsou členy Evropské unie a jejich systémy financování zdravotnictví jsou postaveny na Bismarckovském modelu, tedy na financování především z veřejného zdravotního pojištění. Veřejné zdravotní pojištění hradí výdaje ve zdravotnictví v obou státech více než 50 %. Zároveň mají oba státy ještě další zdroje financování zdravotnictví. Velikost výdajů v poměru k HDP v % a velikost výdajů v přepočtu na jednoho občana v měřitelných jednotkách je v těchto státech rozdílná. Dá se říci, že každý stát má svůj originální systém financování zdravotnictví a jaký přesně systém bude nastaven v daném státě, je otázkou volby občanů. Systém je tedy dobrý, vyhovuje-li jeho nastavení potřebám občanů. Informace byly čerpány především z knih, příslušných českých zákonů, Páté knihy německého sociálního zákoníku, internetového portálu Českého statistického úřadu a internetového portálu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Dalšími zdroji byly také internetové zdroje, které informují o systému financování zdravotnictví v České republice a/nebo v Německu. V závěru práce jsou navržena opatření pro české zdravotnictví, která zajistí vyšší spravedlnost mezi pacienty. Dále jsou uvedena některá řešení, která by mohla vést k získání dalších peněžních prostředků potřebných pro financování českého zdravotnictví. Tyto dvě oblasti jsou totiž v českém zdravotnictví problémové a je potřeba je rychle řešit.
The System of health service funding of Czech republic and Germany
Keywords: zdraví; zdravotnictví; veřejné (zákonné) zdravotní pojištění; soukromé zdravotní pojištění; Bismarckův model; Beveridge model; přerozdělování pojistného; zdravotní fond; regulační poplatky; health; health service; public (mandatory) health insurance; private health insurance; Bismarck model; Beveridge model; redistributing of premium insurance; health fund; regulation charges