Impact of local heat leakage on vegetation and participation of non-native species - Světlíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Klimatické změny vyvolané člověkem jsou fenomenónem ovlivňujícím složení vegetace a její fungování. Po dobu dvou let byl zkoumán vliv tepla dlohodobě unikajícího z podzemního parovodu na složení vegetace. Oblast nad parovodem byla považována za teplé místo pro nepůvodní, potencionálně invazní druhy. K ověření této hypotézy byl proveden terénní a laboratorní klíčící experiment s blízce příbuznými původními a nepůvodními druhy. Výsledky této práce poskytují další důkaz o tom, že klimatické změny mohou měnit složení vegetace a podporovat invazi nepůvodních, zejména C4 druhů.
Impact of local heat leakage on vegetation and participation of non-native species
Keywords: složení vegetace; parovod; únik tepla; nepůvodní duhy; vegetation composition; pipeline; heat leageke; non-native species