Identifikace produktů fotochemické degradace antibiotik ze skupiny fluorochinolonů - Poncarová, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce zkoumá tři antibiotika ze skupiny fluorochinolonů - ciprofloxacin, enrofloxacin a norfloxacin. Úvod diplomové práce má dvě části, první popisuje metodu HPLC/MS, její historii, instrumentaci a využití pro analýzy produktů odbourávání xenobiotických látek v životním prostředí, druhá část sumarizuje vlastnosti studovaných antibiotik a údaje o jejich výskytu v přírodních vodách. Experimentální část je zaměřena na fotochemickou degradaci ciprofloxacinu, enrofloxacinu a norfloxacinu v různém pH, kinetiku těchto degradací a identifikaci degradačních produktů pomocí LC/MS.
Identification of products of photochemical degradation of fluoroquinolone antibiotics