Vliv metody Spirální stabilizace páteře podle kurzu 1A na změnu vadného držení těla u dětí od 10 do 15 let - Jírů, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vadné držení těla u dětí od 10 do 15 let a možnost ovlivnění těchto nestabilit pomocí metody Spirální stabilizace systému podle kurzu 1A. Jedná se o stabilizační cvičení svalových spirálních řetězců s pomocí elastických lan. Vadné držení těla u dětí vzniká na základě nerovnováhy mezi svalovými skupinami. Je to zapříčiněno i tím, že děti v dnešní době více než pohybovým aktivitám, dávají přednost sedavému způsobu života zejména u počítače a televize. Právě nedostatek pohybové aktivity vede k ochabování svalstva, které je důležité pro správné držení těla. K dalším rizikovým faktorům pro vznik vadného držení těla jsou špatné pohybové stereotypy, přetěžování svalových skupin, dlouhé stání, nesprávné sezení, dlouhé zaujmutí nepřirozené polohy, nevyhovující nábytek (nesprávná židle, matrace atd.), jednostranně zaměřené pohybové aktivity atd. Na vznik vadného držení těla může mít vliv i špatná životospráva dětí, tedy nedostatek spánku, špatné stravovací návyky, což může mít za následek obezitu. V teoretické části je popsána anatomie a kineziologie páteře, ramenního pletence a dolních končetin. V další části je vysvětlen pojem svalová dysbalance, vadné držení těla a pojem postura obecně. Třetí kapitola je zaměřena konkrétně na metodu Spirální stabilizace páteře a to na její obecné zákonitosti, principy, hlavní spirální řetězce atd. Poslední úsek teoretické části patří dalším metodám, které se mohou při léčbě vadného držení těla také uplatnit. Prvním cílem práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie u dětí s vadným držením těla ve věku od 10 do 15 let. Druhým cílem bylo zjistit, zda a jaký vliv bude mít pravidelné cvičení metody Spirální stabilizace páteře podle kurzu 1A na vadné držení těla u dětí od 10 do 15 let. Pro praktickou část byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat proběhl formou rozhovoru, při kterém byla odebrána anamnéza, jak od dětí, tak od rodičů. Dále bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření. Rodiče respondentů byli také požádáni o vyplnění informovaného souhlasu. Bakalářská práce může být využita jako informační a edukační materiál pro odbornou i laickou veřejnost o vadném držení těla a o metodě Spirální stabilizace páteře a jejího využití v praxi.
The effect of Spiralstabilization method according to the 1A course for changing defective deportment of 10 to 15 years old children
Keywords: vadné držení těla; Spirální stabilizace páteře; svalové dysbalance; děti; poor body posture; Spiral stabilization of the spine; muscle imbalance; children