Problematika nikotinismu u žáků 2.stupně základních škol na Českobudějovicku - Tvarohová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt S užíváním tabákových výrobků se setkáváme se stále mladšími lidmi, respektive dětmi. Je to velmi závažný patologický jev, který má vliv nejen na jedince, který tabákové výrobky užívá, ale i na společnost, ve které se pohybuje. Užívání tabákových výrobků předpokládá závažná zdravotní rizika a nemoci, které jsou často nevyléčitelné. V České republice je kouření tabáku velmi rozšířené, stejně jako užívání alkoholu. Oba tyto jevy jsou společností vysoce tolerované. Společnost každého jedince určitým způsobem ovlivňuje, proto je důležité poukazovat na to, aby česká společnost vytvářela pro zvídavé a nezkušené děti zdravé prostředí. Cílem mé práce je zmapovat věk a motivační faktory prvního užití tabákového výrobku, frekvenci a rozsah užívání a postoje dotazovaným k problematice nikotinismu. Je zde také kladen důraz na prevenci realizovanou ve školách. Na základě nastudovaného materiálu jsem stanovila hypotézy týkající se věku užívání, realizované školní prevence a zastoupení pohlaví v užívání tabákových výrobků. Ve své práci jsem použila techniku anonymního dotazníkového šetření. Dotazník byl ověřen realizovaným předvýzkumem, na základě kterého jsem zkoumala funkčnost a úplnost dotazníku. Hypotéza ''Předpokládám, že více než polovina nezletilých (před dovršením 15 let věku) užila tabákové výrobky'' byla potvrzena převahou kladných odpovědí u příslušné otázky. Hypotéza ''Předpokládám, že častějšími uživateli tabákových výrobků jsou chlapci'' potvrzena nebyla. Z celkového počtu respondentů kouří o 3% více dívek než chlapců. Soubor respondentů tvořili žáci dvou základních škol. Bylo osloveno celkem 203 respondentů z 6. až 9. tříd ze ZŠ Kubatova v Českých Budějovicích (91 žáků) a ZŠ Trhové Sviny (112 žáků). Hypotéza ''Předpokládám, že realizovaná prevence ve škole probíhá až po vlastním experimentu, je tedy neúčinná'' byla potvrzena. Lze tak usuzovat z toho, že na příslušnou otázku z celkového počtu respondentů 17% vůbec neodpovědělo, 3% odpověděla, že neví a 8% respondentů dokonce odpovědělo, že ve škole žádné informace o důsledcích kouření nezískává. Věk prvního experimentu s tabákovými výrobky se snižuje do stále nižšího věku nezletilých, neboť tento výzkum potvrdil, že průměrný věk experimentu je 10,9 let. Proto si myslím, že je důležité a přínosné vytvoření uceleného přehledu o problematice nikotinismu na základních školách.
The Problem of Nicotinism at Primary Schools in České Budějovice Region
Keywords: dospívající; kouření; nikotin; nikotinismus; prevence; tabákové výrobky; závislost; teens; smoking; nicotine; nikotinism; prevention; tobacco products; dependence