Názory studentů na úroveň osvojení kompetencí potřebných pro výkon učitelské profese - Sokolíková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak se cítí být studenti připraveni na budoucí profesi učitele v rámci pedagogických a oborově-předmětových kompetencí. Dotazníky, které byly použity k šetření vyplňovali studenti Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a učitelé, kteří se již několik let věnují učitelskému povolání. V práci porovnáváme úroveň osvojení pedagogických kompetencí s úrovní osvojení kompetencí oborově-předmětových. Dále porovnáváme osvojení kompetencí u studentů bakalářského oboru se studenty navazujícího magisterského oboru a v poslední řadě, jak se cítí být připraveni muži a jak ženy. U učitelů jsme se zaměřili na úroveň osvojení kompetencí těsně po skončení studia učitelství a následně na úroveň osvojení kompetencí po letech praxe. Učitelé také odpovídali na otázku, co by mohlo studentům pomoci k osvojení učitelských kompetencí.
Student opinions on the level of mastering the competencies needed for teaching practice
Keywords: klíčové kompetence učitele; učitel; vývoj učitelské profese; vzdělávání učitelů; školský systém ČR; key competences for teachers; teacher; development of the teaching profession; teachers´ education; educational system of the Czech Republic