Analýza historického obrazu vybraného území na Novohradsku v porovnání se současným stavem krajiny - Čadová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá analýzou vývoje některých jednotlivých osídlení na území Novohradských hor. Úvodní část seznamuje čtenáře s vývojem území na Novohradsku, důvody změn osídlení a některými bližšími informacemi o konkrétních obcích. Dále jsou zde zmíněny použité mapové podklady a jejich charakteristiky. Praktická část poukazuje na použité analýzy pro porovnání vývoje jednotlivých obcí v území a to v rámci posledních třech staletí, od dob Marie Terezie až po současnost.
The historical image analysis of the selected area in the Novohradské Mountains, compared to the current landscape state
Keywords: zaniklé obce; stabilita obcí; vývoj obcí; analýza vývoje území; extinct villages; stability of municipalities; municipal development; analysis of the area development.