Svěření dětí do péče homosexuálního páru (právní a etické aspekty) - Vlášková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou svěřování dětí do péče homosexuálních párů v České republice a je členěna do čtyř základních kapitol. V první kapitole se věnuje homosexualitě z pohledu moderní vědy a evoluce. Zmíněna je i historie homosexuálního chování a statistika týkající se homosexuálů v ČR. V druhé kapitole popisu formy náhradní rodinné péče v ČR. Ve třetí kapitole je vymezena homoparentální rodina včetně argumentů pro a proti vychovávání dětí homosexuálními páry. Nechybí ani právní rámec pro osvojení (adopci) dětí homosexuály. Ve čtvrté, závěrečné kapitole podrobuji homosexuální chování a možnou adopci dětí homosexuály z etického hlediska.
Adoption by a same-sex couple
Keywords: Homosexualita; homosexuální páry; registrované partnerství; homoparentální rodiny; osvojení dětí homosexuálními páry; Česká republika; manželství; umělé oplodnění; stanovisko církve; homosexualita a přirozený zákon; Homosexuality; homosexual couples; registered partnerships; homoparental families; adoption of children by homosexual couples; Czech Republic; marriage; artificial insemination; Catholic church perspective; homosexuality and of natural law