Je Pseudotsuga menziesii dalším invazním druhem v NP České Švýcarsko? - Dudíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Pseudotsuga menziesii, douglaska tisolistá, je naturalizovaný druh jehličnanu pocházející ze Severní Ameriky, který byl od konce 19. stol. vysazován na území dnešního NP České Švýcarsko. Tato práce se zabývá otázkou, jaké jsou nároky semenáčků douglasky na podmínky prostředí a zjišťuje potenciální schopnosti šíření tohoto druhu. Na základě výzkumu konstatuji, že douglaska je v NP stále pouze naturalizovaným druhem, avšak hrozí, že by se mohla brzy stát druhem invazním.
Pseudotsuga menziesii, the new potential invasive species in the České Švýcarsko National Park?
Keywords: Pseudotsuga menziesii; NP České Švýcarsko; disperzní potenciál; disperzní křivka; naturalizace; invaze; Pseudotsuga menziesii; České Švýcarsko National Park; distance distribution; dispersal curve; naturalization; invasion