Analýza odchylek v lokalizaci ozařovacích polí v průběhu ozařování pomocí EPID u pacientů s nádory konečníku - Hartmanová, Magda (Jihočeská univerzita, 2008)
Předložená bakalářské práce se zabývá analýzou odchylek v ozařovacích polích v průběhu ozařování pacientů s nádory konečníku. V první části je sledován současný stav dané problematiky karcinomu rekta a rektosimgoidea nejenom u nás, ale i ve světě. Jsou zde popsány rizikové faktory, charakteristika tohoto typu nádoru, projevy tohoto onemocnění a také prognóza. Nemalá část je věnována i prevenci, která je velmi důležitá a často opomíjená. Jsou zde zmíněny možnosti screeningu a dispenzarizačních programů. V dalším oddíle se zaměřuji na postup v diagnostice (od anamnézy až po specializovaná vyšetření) a také terapii. Okrajově jsou zmíněny chirurgické postupy a chemoterapie a největší část je věnována radioterapii, jejímu plánování a metodice.Hlavní částí práce je analýza odchylek v ozařovacích polích. Odchylky jsou získány pomocí EPID (elektron portal image device)u vybraného souboru pacientů s diagnózou karcinomu rekta a rektosigmoidea, kteří jsou léčeni radioterapií na onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s..Statisticky, pomocí chí-kvadrát testu je vyhodnocena maximální, minimální a průměrná odchylka v lokalizaci ozařovacích polí.Získané výsledky by měly posloužit onkologickému oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. k posouzení kvality radioterapie. Celá práce je doplněna o přílohy, jakými jsou portálové snímky a tabulky s grafy, které ukazují na časový vývoj incidence a mortality pro zvolenou diagnózu v celé populaci.
The analysis of aberrations in the localization of the radiated fields during irradiation of the patients with rectum tumors by EPID method
Keywords: karcinom rekta; karcinom rektosigmoidea; radioterapie; ozařovací podmínky; verifikace; EPID-electron portal image device; analýza odchylek; analysis of aberrations; electron portal image device; radiotherapy; rectal and rectosigmoid cancer