Analýza změn psychického stavu žen ve střední dospělosti v důsledku jógových dechových cvičení. - Kaňkovská, Věra (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá působením jógových dechových cvičení na psychiku žen ve střední dospělosti. Intervenčního programu, kterým je ucelené cvičení podle systému Jóga v denním životě, se zúčastnilo třicet žen ve věku 30 ? 45 let. Tyto ženy ve svém životě zastávají role matek, manželek, pracujících i nezaměstnaných. Některé pociťují nepohodu ve zdraví fyzickém, některé ve zdraví psychickém, jiné ve zdraví sociálním. Cílem této práce je optimalizace psychického stavu jógovým dechovým cvičením. Intervenčním programem jsou ženy systematicky vedeny ke zvýšenému prociťování svého těla a to na úrovni fyzické, psychické, sociální i spirituální. Během cvičení je pozornost cvičících neustále zaměřována na soulad pohybu s dechem. V závěru každého jógového cvičení byl realizován nácvik speciálního dechového cvičení (tzv. pránájámy), které má velký vliv na snižování psychického napětí. Ve výzkumné části práce jsou sledovány změny srdeční frekvence měřené pomocí přístroje sporttestr Polar Vantage Night Vision NV ? a změny psychického stavu žen pomocí standardizovaných dotazníků POMS a STAI. V závěrečné diskuzi jsou analyzovány výsledky zkoumání prezentované pomocí grafů a tabulek. Aplikací intervenčního programu došlo k pozitivním změnám u obou sledovaných psychosomatických kategorií. Bylo zjištěno, že v průběhu jógových dechových cvičení klesá srdeční frekvence a nervový systém se harmonizuje. Získaných poznatků lze využít v oblasti prevence a podpory zdraví.
Analysis of changes to mental condition of women in mid-maturity as the result of yoga breathing exercises.
Keywords: jóga; dechová cvičení; pránájáma; prána; střední dospělost; žena; yoga; breathing exercises; pranajama; prana; medium adult age; women