Plánování věcných zdrojů vybraných obcí s rozšířenou působností pro řešení krizových situací v rámci hospodářských opatření pro krizové stavy - Pelikánová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Naše diplomová práce se zabývá tématem plánování věcných zdrojů vybraných obcí s rozšířenou působností pro řešení krizových stavů v rámci hospodářských opatření pro krizové stavy. Cílem teoretické části práce je ucelený přehled současné legislativy v oblasti krizového řízení a hospodářských opatření pro krizové stavy. Primárně jsme se v této práci zaměřili na pravomoci obcí s rozšířenou působností. Za účelem vypracování této práce jsme vyhledali relevantní informace převážně z elektronických zdrojů, které jsou pro naše potřeby nejaktuálnější. V práci byla provedena rešerše dostupných odborných pramenů, dále byly použity metody deskriptivně analytického charakteru. V části praktické jsme se prostřednictvím dotazníkového šetření zajímali o praxi a názory krizových manažerů vybraných obcí s rozšířenou působností. Zajímalo nás, jak se změnilo plánování věcných zdrojů v průběhu let. Z toho důvodu jsme porovnávali data s disertačními pracemi Ing. Romana Urbana (2012) a Ing. Aleše Kudláka, Ph.D. (2014). Dále se zajímáme i o plánování věcných zdrojů během pandemie koronaviru na území ČR. Získaná data jsou graficky zpracována. Výsledkem práce jsou souhrnné informace o krizovém řízení a HOPKS na území ČR. V praktické části jsme zjistili, že plánování věcných a finančních zdrojů převážně koresponduje s krizovými situacemi, které obce s rozšířenou působností byly nuceny řešit v minulosti. Současná epidemie koronaviru již přinesla určité změny v plánování zdrojů obcí s rozšířenou působností a jisté změny nastanou i v krizovém managementu jako takovém.
Planning of material ressources for selected municipalities with extended competence to adress crisis situations in regards to economic measures for crisis situations.
Keywords: Krizový management; plánování; věcné zdroje; obce s rozšířenou působností; Crisis management; planning; material resources; municipalities with extended competence