Seniorky ve společnosti - Suchomelová, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá postavením seniorek ve společnosti, a to obecně ve společnosti západního typu, ale zejména v české společnosti.Teoretická část popisuje problematiku týkající se aktivního přístupu k životu ve stáří jako významné podmínky sociálního zdraví seniorek (a seniorů obecně), mýty vztahující se ke stáří, přibližuje možnosti, které mají seniorky a senioři v tomto směru v České republice, a zejména nastiňuje okruhy problémů seniorek v současné době, která preferuje mladickost a sexuální atraktivitu. Praktická část obsahuje výzkum Seniorky v katolické církvi, který mapuje aktivní přístup k životu, životní styl a životní spokojenost katoliček starších šedesáti pěti let a všímá si případných odlišností plynoucích z různého vzdělání, stavu či velikosti bydliště seniorek.
Seniors in Society
Keywords: Stáří; seniorky; vdovy; aktivní přístup k životu ve stáří; mýty o stáří; ageismus; sebeobraz; mediální obraz seniorek; sociální zdraví; životní spokojenost; křesťanský pohled na stáří (zejména katolické církve); životní styl.; Old age; seniors; widows; active life-conception in old years; myths and oldness; ageing; self-image; medial image of seniors; social health; life-contentment; Christian attitude on the oldness (especially Roman Catholic denomination); life style.