Kvalita života ve venkovských obcích v chráněných oblastech a mimo ně případová studie Sušicko - Kouřimová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnat kvalitu života ve třech obcích v blízkosti města Sušice. Jedné ležící uvnitř národního parku Šumava, druhé ležící v chráněné krajinné oblasti Šumava a třetí obci nacházející se na území bez zvláštní ochrany přírody. V teoretické části jsou obsažena fakta z odborné literatury týkající se chráněných území, především národního parku a chráněné krajinné oblasti a kvality života. Praktickou částí bylo porovnání objektivních dat vybraných obcí a dotazníkové šetření zaměřené na názor obyvatel na přítomnost obce v chráněném území.
Quality of life in rural communities in protected areas and outside - Sušicko case
Keywords: Národní park; chráněná krajinná oblast; venkov; kvalita života; Šumava.; National park; protected landscape area; rural area; quality of life; Šumava Mts.