Les syntagmes nominaux anaphoriques dans les textes des journaux sportifs - Provázková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce je popsat a analyzovat jeden z typů anaforických nominálních syntagmat, který se vyskytuje v textech sportovní žurnalistiky psaných ve francouzském jazyce. Práce je rozdělena na dvě části teoretickou a praktickou. V teoretické části se věnujeme popisu základních pojmů textové lingvistiky. Poté se zaměřujeme na vymezení pojmu anafora a nominální syntagma. Nakonec se krátce zmiňujeme o specifikách publicistického stylu. V praktické části se zabýváme následnou analýzou vyhledaných anaforických syntagmat a věnujeme se popisu sématicko-pragmatických vztahů mezi koreferenčními segmenty.
Anaphoric nominal syntagmas in sports journalism
Anaforická nominální syntagmata ve sportovní žurnalistice
Keywords: anafora; referent; koreference; určitý determinant; sportovní žurnalistika; anaphora; referent; coreference; definite article; sports journalism