Vliv technologie kompostování v městské kompostárně na kvalitu produktu - Bartuněk, David (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá zpracováním bioodpadu v kompostárnách na území České republiky se zaměřením na kvalitu výsledného kompostu. V roce 2016 bylo na území ČR více než 160 kompostáren. V práci zaměřuji na nejvíce využívané technologie kompostování v malých kompostárnách z pohledu jejich vlivu na kvalitu výsledného produktu, včetně návaznosti na jednotlivé ukazatele průběhu kompostování. V práci nejlépe vychází technologie založená na vyšší teplotě rozkladu (až 85°C) v první fázi kompostování. Praktická část je zaměřena na měření iontovýměnné kapacity dle Sandhofa, jako podkladu pro celkové zhodnocení funkčnosti technologie kompostování. Výsledná hodnota ukazuje kvalitu kompostu jednotlivých kompostáren z pohledu pružnosti iontovýměnného komplexu vyrobeného substrátu. Nejlepší výsledek byl dosažen při kombinaci kompostování v boxech a následném dokompostování v pásových hromadách na volné ploše. Hodnota iontovýměnné kapacity u nejlepší technologie dosahovala hodnoty 52,8 mval .100 g půdy při 77,9 % rozložení bioodpadu. Při návrhu funkční malé kompostárny s produkcí cca 2000 t kompostu ročně v České republice je nutné počítat v průměru s ročními náklady na kompostování okolo 1 696 000 Kč.
The impact of technology composting in municipal composting product quality
Keywords: kompostování; iontovýměnná kapacita; bioodpad; biodegradace; composting; ion exchange capacity; organic waste; biodegradation