Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež na Vltavotýnsku - Hrehová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaká je informovanost dětí a mládeže na Vltavotýnsku o službách, které poskytuje nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež Bongo a jaká je dostupnost pro všechny potencionální klienty Vltavotýnska. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce se zabývám nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež, volným časem a volnočasovými aktivitami v kontextu s nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež, rodinou v kontextu činností s nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež a na závěr rizikovým chováním v kontextu s nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež. Praktická část práce se zabývá výzkumem informovanosti dětí a mládeže na Vltavotýnsku o službách, které poskytuje nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Bongo a dostupností pro všechny potencionální klienty Vltavotýnska. K realizaci výzkumu byla použita metoda kvantitativní typu výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Dotazník byl vytvořen pomocí webových stránek Google, obsahoval 18 otázek. Pro vyhodnocení dat byl použit program IBM SPSS Statistic. Výběrový soubor byl tvořen žáky 2. stupně základních škol a studenty osmiletého gymnázia (prima až kvarta) na Vltavotýnských školách. Na základě výzkumu byly zodpovězeny výzkumné otázky i cíle práce. Z výsledků vyplývá, že informovanost je stejná, jak mezi dětmi, které navštěvují školu v Týně nad Vltavou tak těmi, které navštěvují jiné školy v regionu Vltavotýnsko. Dále vyplývá, že na návštěvnost služeb nemá vliv místo škol, do které děti chodí, pro návštěvnost služeb je velmi důležité umístění. Toto umístění má na návštěvnost velký vliv. Proto je velmi důležité vybrat správné a přístupné místo.
Low-threshold Facility for Children and Youth in Vltavotýnsko Region
Keywords: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; volný čas; streetwork; rizikové chování; prevence; Low-threshold center for children and youth; Leisure; streetwork; risky behavior; prevention