Population structure and dispersal of butterflies in tropical rain forests of Papua New Guinea - Vlašánek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Disertační práce popisuje populační strukturu a disperzi motýlů v nížinném tropickém deštném lese. Dále zkoumá složení a změnu motýlích společenstev podél výškového gradientu. Práce testuje, zda-li je metoda zpětných odchytů proveditelná v podrostu primárního lesa. Disperze tropických motýlů je studována ve vztahu k živným rostlinám a také je, spolu s demografickými parametry, srovnávána s disperzí temperátních druhů motýlů. Práce analyzuje podobnost společenstev mezi lokalitami podél výškového gradientu a testuje endemismus ve vztahu k výškovému a geografickému rozšíření druhů.
Population structure and dispersal of butterflies in tropical rain forests of Papua New Guinea
Keywords: Lepidoptera; nížinný deštný les; zpětné odchyty; Melanesia; Papilionoidea; Jolly-Seber; výškový gradient; alfa; beta a gamma diverzita; Lepidoptera; lowland rainforest; mark-release-recapture; Melanesia; Papilionoidea; Jolly-Seber; altitudinal gradient; alpha; beta and gamma diversity