Současný dětský čtenář staršího školního věku (regionální výzkumná sonda) - Hrušková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce bylo vysledovat aktuální situaci a trendy současného pubescentního čtenářství pomocí analýzy informací získaných z dotazníků, které byly zadané na čtyřech školách v jihočeském kraji. Předmětem našeho zájmu bylo zjistit postoj pubescenta k literatuře, činitele ovlivňující výběr a způsob získávání knih, preference žánrů, autorů, konkrétních titulů, časopisů a složek textové struktury, podíl školní a zájmové četby, postavení četby mezi ostatními volnočasovými aktivitami a míru, v jaké žáci staršího školního věku navštěvují knihovnu. Teoretická část se věnuje především vývoji a etapizaci dětského čtenářství se zaměřením na pubescenci, popisuje žánrovou skladbu pubescentovi četby, úroveň recepce literárního textu, faktory ovlivňující čtenáře a působení školy a pedagogů při formování čtenáře v hodinách literatury.
Present pubescent reader (regional research probe)
Keywords: pubescentní čtenář; vývoj dětského čtenářství; faktory ovlivňující čtenáře; výzkum pubescentního čtenářství; research of pubescent reading; factors influencing pubescent reading; development of children´s reading