Využití meristémových kultur ve šlechtění česneku kuchyňského (Allium sativum) - Švehlová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá využitím meristémových kultur ve šlechtění česneku kuchyňského (Allium sativum). Jako výchozí materiál byl použit česnek kuchyňský, odrůda Tantal. Zdravotní stav česneku, před izolací meristémů, byl testován pomocí imunologické metody ELISA (Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay) známé také jako EIA (Enzyme Immunoassay). Jedná se o metodu sloužící k detekci protilátek a antigenu. Zdravotní stav byl testován na přítomnost virů žluté zakrslosti cibule (OYDV Onion Yellow Dwarf Virus) a na virus rodu Carlavirus (GCLV Garlic Common Latent Virus). Viruprostý materiál byl dále vysterilizován, kultivován a následně z něj byl odebrán meristém. Kultivace vyizolovaného meristému probíhala podle dostupných metodik na kultivačním médiu MS s vitamíny obohacené o fytohormony IAA, NAA a BAP.
Meristem cultures in garlic (Allium sativum) breeding
Keywords: česnek; meristém; ELISA; kultivační médium; garlic; meristem; ELISA; culture medium