Biologická charakteristika a význam sumečkovitých ryb ve vodách ČR - Pícha, Roman (Jihočeská univerzita, 2008)
Sumečkovití (Ictaluridae) je čeleď sladkovodních sumců a zahrnuje 7 rodů a 48 druhů. Původní domovinou této čeledi je Severní a Střední Amerika, ale některé druhy byly introdukovány i do jiných oblastí včetně Evropy. V České republice byl zaznamenán výskyt dvou druhů rodu Ameiurus. Sumeček americký (Ameiurus nebulosus) dovezený J. Šustou roku 1890, a sumeček černý (Ameiurus melas), který k nám byl dovezen v roce 2003 jako příměs s násadou kapra z Chorvatska. Jejich rozšíření je omezeno na malé oblasti v Polabí a Třeboňskou rybniční soustavu v Jižních Čechách Tyto druhy jsou si velice podobné a jejich rozlišení je možné pouze na základě morfometrických a anatomických odlišností (počet ploutevních paprsků, ozubení trnu prsní ploutve). Proto bylo nutné provést bližší zkoumání jedinců ulovených na území ČR s cílem prokázat výskyt sumečka černého a zhodnotit vliv těchto druhů na naše původní druhy ryb.
Biological characteristics and meaning of bullhead catfishes in waters of Czech republic
Keywords: Ictaluridae; Sumeček černý; Sumeček americký; morfometrie; Ictaluridae; Black bullhead; Brown bullhead; morphometry