Pracovní podmínky obsluhy v kabině traktoru při přípravě půdy - Reitmajer, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
V této diplomové práci byla popsána problematika strojů používaných pro předseťovou přípravu půdy, rozdělení traktorů podle výkonnosti, zdroje hluku při předseťové přípravě půdy a pracovní podmínky v zemědělství. V praktické části byly zjišťovány pracovní podmínky (měření expozice hluku v místě obsluhy traktoru). K měření byly vybrány traktory: Case Puma 230 CVX, Fendt 716 Vario, John Deere 8345R, Kirovec K-701, New Holland T7050, New Holland T8040. Pro měření byl použit osobní hlukový dozimetr The Edge model 4, sloužící k sledování hladiny hluku. Měření trvalo jednu pracovní směnu tzn. 8 hodin. Naměřené hodnoty byly zpracovány do tabulek, grafů a následně jednotlivě popsány. Hodnoty zjištěné měřením při předseťové přípravě půdy byly porovnány s hodnotami zjištěnými při orbě. Naměřené hodnoty byly pouze orientační, jelikož měření nebylo možné provést na stejných pozemcích jako při orbě.
Working conditions by attendant in the cab tractor at the soil preparation.
Keywords: předseťová příprava půdy; hluk; pracovní podmínky v zemědělství; rozdělení traktorů podle výkonnosti.; soil preparation before sowing; noise: working conditions in the agriculture; divison tractors according to performance.