Je zooplankton schopen živit se pikoplanktonními sinicemi? - Švecová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je nahlédnout do složení vod a zaměřit se na zkoumání pikoplanktonních sinic. V teoretické části dochází především k seznamování se s ekologií, morfologií, druhovou rozmanitostí a rozšířením těchto organismů. Významná část bakalářské práce se věnuje konzumaci pikoplanktonních sinic zooplanktonem v různých oblastech. Praktická část zjišťuje růstové křivky pikoplanktonních sinic prováděných na 6 různých kulturách pěstovaných ve 2 kultivačních médiích po dobu 84 dní. Po celou dobu přitom dochází k pravidelným odběrům jednotlivých vzorků. Výzkum přináší zajímavé výsledky o růstu pikoplanktonních sinic v závislosti na pozorovaném čase, pěstovaném médiu i typu kultury.
Is zooplankton able to feed on picocyanobacteria?
Keywords: Pikoplanktonní sinice; pikoplankton; zooplankton; růstová křivka; fykobiliny; picocyanobacteria; picoplankton; zooplankton; growth curve; phycobilins