Hunter-gatherer Archaeobotany: Central European Mesolithic - Ptáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Disertační práce se zabývá obdobím mezolitu ve středoevropském prostoru z perspektivy environmentální archeologie. Na základě analýzy rostlinných makrozbytků zkoumá potenciální rostlinnou složku mezolitické stravy. Práce dále přispívá k poznání historie vegetace v oblasti Českého ráje a vlivu mezolitických komunit na přírodní prostředí. Následuje diskuse týkající se přechodu od lovecko-sběrařského způsobu života k produktivním ekonomikám.
Hunter-gatherer Archaeobotany: Central European Mesolithic
Keywords: mezolit; archeobotanika; environmentální archeologie; neolitizace; Mesolithic; archaeobotany; environmental archaeology; neolithisation