Metody regulace plevelů na trvalých travních porostech - Ondrák, Aleš (Jihočeská univerzita, 2012)
Regulace vytrvalých plevelných druhů na trvalých travních porostech je pro zemědělce stále větším problémem. Jejich regulace je velmi obtížná a také ekonomicky nákladná. Zemědělci by se měli zaměřit především na to, jak předcházet nadměrnému zaplevelení pozemků a najít levná a výhodná regulační opatření na vytrvalé plevele. Cílem práce je přispět k rozšíření poznatků o možnostech využití nejvhodnějších regulačních opatření z hlediska výskytu vytrvalých plevelů. Na trvalých travních porostech ZD Třebelovice byly sledovány nejvíce zastoupené plevelné druhy. V největším měřítku se na pozemcích vyskytovala Taraxacum officinale L. a Rumex obtusifolius L. Dále byl sledován vliv jednotlivých sečí na výskyt vytrvalých plevelných druhů a také vliv aplikace vybraných herbicidních přípravků.
Methods of weed control on perennial grassland
Keywords: plevel; herbicid; chemická regulace; mechanická regulace; weed; herbicide; regulation chemical; regulation mechanical