Muzikoterapie pro seniory - Slunečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím muzikoterapie v životě seniorů. Cílem práce je zmapovat možnosti využití muzikoterapeutických přístupů u seniorů a na základě výzkumného šetření a vyhodnocení získaných dat doporučit vhodné muzikoterapeutické prostředky. Obsahem teoretické části je charakteristika muzikoterapie - pojem, definice, druhy a formy, vývoj muzikoterapie - historie, metody a techniky. V rámci kapitoly využití muzikoterapie u seniorů je charakterizována tato věková skupina, změny vyvolané stárnutím, nejčastější onemocnění a využití muzikoterapie v domech pro seniory. Ve výzkumné části je provedena analýza získaných dat, která jsou graficky zpracována, vyhodnocena a dle výsledků šetření jsou doporučeny vhodné muzikoterapeutické prostředky ke zlepšení života seniorů.
Music Therapy for Seniors
Keywords: muzikoterapie; muzikoterapeut; hudba; senioři.; music therapy; music therapy; music; seniors.