Vzdělávání dospělých v DDM v Kraji Vysočina - Pavlíčková, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá celoživotním vzděláváním dospělých se zaměřením na zájmové vzdělávání. V teoretickém rámci je popsána dospělost jako vývojová etapa jedince. Dále je objasněn význam volného času a celoživotního vzdělávání dospělých. Ve výzkumné části jsem pomocí dotazníků porovnávala pohledy obou stran zájmového vzdělávání ředitelů DDM a dospělých účastníků. Cílem diplomové práce je objasnit význam celoživotního vzdělávání dospělých se zaměřením na zájmové vzdělávání a následně zjistit, zda v konkrétní lokalitě (Kraj Vysočina) a konkrétním typu vzdělávacího zařízení (dům dětí a mládeže DDM) je nabídka dostatečně pestrá a je tak vnímána i dospělými účastníky. Z výsledků kvantitativního šetření vyplývá, že v dané lokalitě vzdělávací nabídka DDM vychází vstříc také potřebám dospělých zájemců. Výsledky zároveň poukazují na určité rezervy v propagaci programů zaměřených na dospělé.
Adult education in the DDM in the Vysocina region
Keywords: Dospělý; celoživotní učení; vzdělávání; volný čas; zájmové vzdělávání; DDM; Adult; lifelong learning; education; leisure; leisure education; DDM