Jádro filozofického názoru Jiřího Buquoye v kontextu romantické vědy - Morawetz, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá základními principy filozofie hraběte Jiřího Buquoye (1781-1851), které byly představeny v jeho nevydaném spisu Kern meiner philosophischen Grundansicht. Buquoyovy myšlenky jsou interpretovány v kontextu vědy v Českých zemích konce 18. a první poloviny 19. století. Pozornost je také soustředěna k jeho zahraničním inspiračním zdrojům. K interpretaci je využita metodika intelektuálních dějin, zejména teorie o fúzi přírodovědných a humanitních věd a dobové esoterice.
Principle of Georg Buquoy's philosophical outlook in the context of romantic science
Keywords: Jiří Buquoy (1781-1851); filozofie; intelektuální dějiny; dějiny vědy; romantismus; esoterika; 19. století; Georg Buquoy (1781-1851); philosophy; intellectual history; history of science; romantic period; esotericism; 19th century