Problematika sexuality v Pentateuchu - Borovková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá exegeticko-etickým rozborem sexuálních motivů v Pentateuchu. Jejím cílem je nejen analyzovat, ale i systematizovat tematiku lidské pohlavnosti v Pěti knihách Mojžíšových a vytvořit celistvý obraz této problematiky. Nejrozsáhlejší část práce tvoří rozbor sexuálních motivů v důležitých právních ustanoveních ? Desateru, Knize smlouvy, Zákonu svatosti a Deuteronomickém zákoníku. Ostatní části Pentateuchu nemohou být opomenuty a je jim věnována samostatná kapitola. Poslední část práce se snaží o syntézou získaných poznatků a systematické zhodnocení základních sexuálních otázek vyskytujících se v Pěti knihách Mojžíšových.
Problems of the Lechery and Adultery in the Pentateuch
Keywords: Pentateuch; Pět knih Mojžíšových; sexualita; čistota; cizoložství; smilstvo; modloslužba; kultická prostituce; Desatero; Kniha smlouvy; Zákon svatosti; Deuteronomický zákoník; Pentateuch; Five Books of Moses; sexuality; cleanliness; adultery; fornication; idolatry; cultish prostitution; Ten Commandments; Covenant Code; Holiness Code; Deuteronomic Code